CSAK balett stretching

Ruganyos izmokkal minden mozgás lehetséges,
ráadásul nem csupán a sérüléseket előzzük meg,
de fizikailag és mentálisan is fittebbé válunk a balett stretching segítségével,
ha felnőtt balett oktatáson veszünk részt.

 

 

Érdemes tudni, hogy a rugalmasságunk alapvetően genetikailag meghatározott, de helyesen végezve teljes mértékben növelhető. Persze ne hasonlítsuk magunkat a barátnőhöz, vagy ismerőshöz, mert minden test mást tud, másra képes.

Minden tánchoz elengedhetetlen a rugalmas test.

A nyújtást is bemelegítéssel célszerű kezdeni, hogy felhevítsük kellő hőmérsékletre a testet. Ezt követően kezdjük el a dinamikus nyújtást, amivel lassan, fokozatosan növeljük a sebességet és az intenzivitást. Majd kis pihenő után folytassuk a statikus nyújtással.

Minden irányba szükséges a nyújtás

Ha nyújtunk, akkor azt nem szabad elaprózni, minden izmot alaposan meg kell nyújtani, főleg azt, ami még nem rugalmas. Persze az is fontos, hogy mindegyik irányba végezzük el a nyújtást, hogy ne boruljon fel az egyensúly. Különös figyelemmel legyünk azokra az izmokra, amelyeket meg akarunk hosszabbítani. Végezzük a gyakorlatokat kontrolláltan, tudatosan. Ha jól izoláljuk az izmot, intenzívebb lesz a nyújtás.

Kerüljük a túlnyújtást

Aki a rugalmasságot szeretné növelni, annak mindenképpen ajánlott hetente 3-5 alkalommal elvégezni a gyakorlatsort. Fontos, hogy kitartóak legyünk, mert egyes izomcsoportoknál akár hónapok is eltelhetnek, mire megfelelő rugalmasságot tudunk elérni. A nyújtáshoz hozzá kell szoknia az izomnak, és az is számít, hogy pihentessük rendszeresen. Célszerű ezért váltogatni a nehezebb és könnyebb napokat.

Ne nyújtsuk túl az izmot! Fontos a hozzászoktatás, ne sürgessük az eredményt, mert előbb szerzünk sérülést, mint rugalmas izmokat, és ebben az estben akár heteket is ki kell hagyni a felnőtt balett oktatáson.

 

 

Hogyan nyújtsunk a balett stretching-en?

Hogy meddig nyújtsuk az izmot? Statikus nyújtás esetében számoljunk 30 másodperccel, majd ernyesszük el magunkat. Kisebb pihenő után ismételjük meg kétszer-háromszor a nyújtást. Szükségtelen tovább tartani, mert csak meggyengítjük az ízületeket, ezért felejtsük el a tévénézés alatti, órákig tartó nyújtást, mert fordítva sülhet el.

A nyújtásnak két típusát különböztetjük meg: statikus és dinamikus. Statikus esetében egy bizonyos pózt tartunk ki. Például amikor háton fekve az egyik lábat kinyújtjuk a levegőben, majd óvatosan a mellkas felé húzzuk, hogy megnyújtsuk a láb hátsó részét. Ez klasszikus statikus nyújtás.

Dinamikus nyújtás esetében aktív mozgássorról beszélünk, melynek középpontjába az izom ellenállás áll. Ilyen például a boka és vállkörzés, vagy a láb és karlendítések. Ezekkel a gyakorlatokkal elérhetjük a mozgástartományunk maximumát, amelyet persze idővel fejleszteni tudunk. Balettban ilyen nyújtás például a kontrollált developpé előre vagy oldalra. 

.

.

.

<<<vissza

.