CSAK balett stretching

Ruganyos izmokkal minden mozgás lehetséges,
ráadásul nem csupán a sérüléseket előzzük meg,
de fizikailag és mentálisan is fittebbé válunk a balett stretching segítségével,
ha felnőtt balett oktatáson veszünk részt.

 

 

Érdemes tudni, hogy a rugalmasságunk alapvetően genetikailag meghatározott, de helyesen végezve teljes mértékben növelhető. Persze ne hasonlítsuk magunkat a barátnőhöz, vagy ismerőshöz, mert minden test mást tud, másra képes.

Minden tánchoz elengedhetetlen a rugalmas test.

A balett stretchinget is bemelegítéssel célszerű kezdeni, hogy felhevítsük kellő hőmérsékletre a testet. Ezt követően kezdjük el a dinamikus nyújtást, amivel lassan, fokozatosan növeljük a sebességet és az intenzivitást. Majd kis pihenő után folytassuk a statikus nyújtással.

Minden irányba szükséges a nyújtás

Balett stretching órán, ha nyújtunk, akkor azt nem szabad elaprózni, minden izmot alaposan meg kell nyújtani, főleg azt, ami még nem rugalmas. Persze az is fontos, hogy mindegyik irányba végezzük el a nyújtást, hogy ne boruljon fel az egyensúly. Különös figyelemmel legyünk azokra az izmokra, amelyeket meg akarunk hosszabbítani. Végezzük a gyakorlatokat kontrolláltan, tudatosan. Ha jól izoláljuk az izmot, intenzívebb lesz a nyújtás.

Kerüljük a túlnyújtást

Aki a rugalmasságot szeretné növelni, annak mindenképpen ajánlott hetente 3-5 alkalommal elvégezni a gyakorlatsort. Fontos, hogy kitartóak legyünk, mert egyes izomcsoportoknál akár hónapok is eltelhetnek, mire megfelelő rugalmasságot tudunk elérni. A nyújtáshoz hozzá kell szoknia az izomnak, és az is számít, hogy pihentessük rendszeresen. Célszerű ezért váltogatni a nehezebb és könnyebb napokat.

Ne nyújtsuk túl az izmot! Fontos a hozzászoktatás, ne sürgessük az eredményt, mert előbb szerzünk sérülést, mint rugalmas izmokat, és ebben az estben akár heteket is ki kell hagyni a felnőtt balett oktatáson, és a balett stretching órákon.

 

 

Hogyan nyújtsunk a balett stretching-en?

Hogy meddig nyújtsuk az izmot? Statikus nyújtás esetében számoljunk 30 másodperccel, majd ernyesszük el magunkat. Kisebb pihenő után ismételjük meg kétszer-háromszor a nyújtást. Szükségtelen tovább tartani, mert csak meggyengítjük az ízületeket, ezért felejtsük el a tévénézés alatti, órákig tartó nyújtást, mert fordítva sülhet el.

A balett stretching-nek két típusát különböztetjük meg: statikus és dinamikus. Statikus esetében egy bizonyos pózt tartunk ki. Például amikor háton fekve az egyik lábat kinyújtjuk a levegőben, majd óvatosan a mellkas felé húzzuk, hogy megnyújtsuk a láb hátsó részét. Ez klasszikus statikus nyújtás.

Dinamikus nyújtás esetében aktív mozgássorról beszélünk, melynek középpontjába az izom ellenállás áll. Ilyen például a boka és vállkörzés, vagy a láb és karlendítések. Ezekkel a gyakorlatokkal, a balett stretching során, elérhetjük a mozgástartományunk maximumát, amelyet persze idővel fejleszteni tudunk. Balettban ilyen nyújtás például a kontrollált developpé előre vagy oldalra. 

.

.

.

<<<vissza

.