Spicc cipő

 

Spicc cipő

Eljött a nagy nap, hogy spicc cipőre állj a felnőtt balett oktatáson? Járj el körültekintően a vásárlás során, hogy a spicc órák az örömről és ne a fájdalomról szóljanak. Mivel rengeteg gyártó van a piacon és még több modell, a kezdő spiccre járóknak fejtörést okozhat az optimális pár beszerzése.

Elsődleges az ideális box-érzet: álló helyzetben a lábnak kényelmesen kell belesimulnia a cipőbe, a lábujjak kifekszenek teljesen.

Nem szerencsés, ha a boxot fedő anyag kidudorodik. Ki kell simulnia méghozzá úgy, hogy beférjen az ujjbegyed a cipő és a lábad közé. Ezért érdemes vigyáznod a box túlzott betörésével, mert ha túl lapos, növeli a cipő szélességét is.

Ugyancsak ellenőrizned kell a spicc cipő sarokrészét. Két ujjal csippentsd össze a szatént a sarkadon. Ha túl sokat tudsz összefogni, felesleges terhelésnek teszed ki az Achilles-ínt, ha viszont alig vagy nem tudod összefogni, a cipő le fog ugrani órán a lábadról.

Az sem mindegy, hogy az orr-rész (vamp) milyen típusú: ha túl hosszú, nem lesz hatékony a spiccre gördülésed féltalpon keresztül. Ha viszont túl rövid, úgy érzed majd, mintha ki akarnál esni a spicc cipőből.

Pliézz 2. pozícióban, hogy kipróbáld a cipőt, ugyanis ekkor leghosszabb, legszélesebb a láb. Igazítsd meg a spicced: állj spiccen az egyik lábbal úgy, hogy a másikon van a súly. Nyomd kicsit le a talpad, hogy érezd: megfelelően tartja-e a topán a lábad. Végül nézd meg a talprészt spiccen: kevéssel a sarkad alatt kell végződnie. Ha csavarodik, igazítsd be a lábad. A csavarodás oka lehet, hogy az adott cipőfajta nem illeszkedik a rüsztödhöz.

Pliézz, spiccelj, tendüzz a spicc cipőben, hogy mindenhol érezd. Ha rendben, akkor már csak a szalagokat kell fellvarrni és irány a felnőtt balett oktatáson a spicc óra.

 

<<< vissza Felnőtt Balett Oktatás első oldalra

 

.