Tánccipő, salsa cipő, tangó cipő, sztepp cipő

 

Tánccipő

Túl fényes, drága vagy kényes egy igazi tánccipő? Ez bizony tévedés. Ha tangózni, keringőzni vagy cha-cha-cha-zni szeretnél megtanulni, hagyd otthon a kis piros körömcipőd, és szerezz be egy valódi tánccipőt, amilyet a profik is használnak.

Fontos a méret: maradj, az úgy simul a lábra, mint egy zokni-elvnél, hisz a rossz méret komoly sérüléseket tud okozni: ha túl nagy, kicsúszik a lábad és elesel; ha túl kicsi, olyan hólyagok keletkeznek a talpon, hogy egy életre elmegy a kedved a tánctól.

Nagyon speciális esetben eltérhetsz a megszokott mérettől: ha keskenyebb a lábfejed, fél számmal kisebb, ha viszont nagyon széles, akkor fél számmal nagyobb cipőt vásárolj!

Standard tánccipő

Első standard tánccipőd? Szakértő eladók várnak és segítenek kiválasztani a számodra legjobbat.

 

 

Salsa cipő

Legyen kényelmes, és mindenhol tartsa a lábad! Ha nem vagy tipegő bajnok, válaszd az alacsonyabb és vastagabb kubai sarkat, ami több egyensúlyt ad. A salsa cipőnél most a vékony stiletto sarok a trendi, ami csupán pici ponton érintkezik a padlóval. A központi szerep ugyanis a talpnak jut.

Társastánc cipő

Első társastánc cipőd? Szakértő eladók várnak és segítenek kiválasztani a számodra legjobbat.

Latin tánccipő

A latin tánccipő a salsához hasonló: szexi, magas sarkú, a legmodernebb árnyalatokban pompázik és természetesen pántos. Hölgyek, elő a formás lábakkal! A latin tánccipő igazi flörtbajnok, nyitott orrával és a dögös keresztpántokkal istennőt varázsol mindenkiből.

A férfiaké némileg unalmasabb, egy fekete bőr, oxfordi fazonú cipő, de bátrabbak ugorjanak bele egy kubai sarkúba – nem mindennapi látvány!

Versenytánc cipő

Első versenytánc cipőd? Szakértő eladók várnak és segítenek kiválasztani a számodra legjobbat.

Tangó cipő

A tangó vagy a standard tánccipő inkább visszafogottabb, egyes karaktercipők pedig egészen szolidnak tűnhetnek egy csillogó latin topán mellett. A standard tánccipőnél – akárcsak a többi típusnál – a megfelelő talpé a főszerep, illetve a sarokrészé, ami itt hangsúlyosabb a tartás miatt. Épp ezért erősebb sarokra van szükség, a technikából adódóan.

Ugyanez igaz a tangó cipőre is, keményebb mindenhol, mint a latin, a sarok is inkább beljebb van és karcsúsított. A boka tartása itt is elengedhetetlen, ezért a pánt különösen fontos.

 

 

Karaktercipő

A karaktercipő is általában pántos, gondoljunk csak a cuki Mary Jane fazonra, aminél persze sokkal csinosabb egy T-pánt, de aki még nem biztos a saját lábában, jobb, ha először a „bumfordibbat” választja. A lábfej, boka tartása ugyanis a legfontosabb minden táncnál.

Ha a tánccipő nem támasztja meg őket kellően, komoly sérülés lehet a végeredmény. Ez igaz az utcai cipő viselésére is. Ne hordjuk táncteremben, mert magunknak okozunk kárt vele. Elvégre Ginger Rogers sem a báli cipőjében szteppelt.

Sztepp cipő

Apropó, sztepp cipő! A kopogó táncbajnokok nélkülözhetetlen eszköze. Sokféle típusa van: nőknél oxfordi fazonhoz hasonló, alacsony, széles sarkú és fűzős, de persze az se mindegy, hogy musicalre próbálunk vagy egy kosztümös darabra. Egy a lényeg: vásárláskor táncold körbe a boltot, hogy érezd, mindenhol megfelelő-e a méret.

Ha nem jó, nem lesz pontos és tiszta a kopogásod, anélkül pedig mit sem ér a tánctudásod. A lemezek is kopnak, idővel azok is cserére szorulnak, de ilyenkor nem kell az egész cipőt eldobni. 

 

<<< vissza Felnőtt Balett Oktatás első oldalra

.